Activitatea desfășurată de Inspectoratul de poliţie Judeţean Alba în anul 2015, s-a axat, în principal, pe realizarea obiectivelor prioritare ale Poliţiei Române.

 

Poliţiştii din Alba au acţionat  pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de natură judiciară, combaterea infracţionalităţii din domeniul economic, creşterea siguranţei stradale şi reducerea victimizării prin accidente rutiere.

Activităţi preventive:

La începutul anului 2015, au fost stabilite două priorităţi de prevenire: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului,

Pe parcursul anului au fost iniţiate şi implementate 2 proiecte și 11 campanii de informare şi prevenire.

 

Proiectul „Alba dă prioritate vieţii!”,  scopul acestuia fiind prevenirea accidentelor rutiere în rândul pietonilor şi conducătorilor auto;

Proiectul de educaţie rutieră şi de prevenire a accidentelor rutiere în rândul preşcolarilor şi şcolarilor;

Campania “Copilărie fără delincvență” a avut ca scop creşterea gradului de informare a minorilor sub 14 ani, părinţilor şi cadrelor didactice, cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile;

Campania „Centura de siguranţă salvează vieţi!” a avut ca scop prevenirea accidentelor de circulaţie rutieră, datorate necunoașterii sau nerespectării normelor rutiere de către conducătorii auto, la nivelul judeţului Alba;

Campania Săptămâna „Şcoala altfel „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

Campania „Siguranța locuinței tale depinde și de tine!” – a avut  ca scop Informarea cetăţenilor din județul Alba, în vederea abordării unui comportament preventiv pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de furt din locuințe;

Campania de informare şi prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor pe perioada vacanţei de vară „Vacanţă în siguranță” a avut ca scop informarea elevilor aflaţi în taberele şcolare şi a minorilor instituţionalizaţi în centrele de plasament din judeţul Alba, cu privire la formele delincvenţei juvenile şi de prevenire a victimizării acestora, în timpul vacanţei de vară 2015;

Campania „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” - ediţia  a X – a.

Campaniile „Motocicliştii există în trafic” şi „Nu trece dincolo!”,  inițiate la nivelul Poliției Române, s-au desfășurat până în luna noiembrie 2015 și au avut ca scop conştientizarea pietonilor şi motocicliştilor asupra necesității respectării normelor rutiere;

          Campania „Și TU poți deveni POLIȚIST”, care are ca scop promovarea profesiei de polițist și a ofertei educaționale a unităților de învățământ specializate din cadrul M.A.I. a avut ca scop Prevenirea accidentelor de circulaţie rutieră, datorate necunoașterii sau nerespectării normelor rutiere de către conducătorii auto, la nivelul judeţului Alba;

Campania de informare „Luna Cybercrime – Luna securității cibernetice”, s–a desfășurat în luna octombrie 2015 și a avut ca scop informarea elevilor, în vederea reducerii riscului de victimizare sau de implicare a elevilor în săvârșirea de fapte penale în mediul on – line;

   Campania „De Crăciun, dăruiește din suflet!”, care s-a desfășurat în luna decembrie 2015 și a avut ca scop stimularea și cultivarea de responsabilități interumane de calitate, precum și consolidarea nparteneriatului poliție - școală – comunitate, în contextul sfintelor Sărbători de iarnă.

 

Evoluţia criminalităţii:

 

În anul 2015, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost sesizate cu 11,87% mai puţine decât în anul 2014, fiind cea mai mică valoare înregistrată în ultimii 6 ani.

Datorită prezenţei crescute în strada poliţiştii au descoperit, în flagrant, cu 4,72% mai multe infracţiuni decât în anul 2014.

Criminalitatea contra persoanei

Infracţiunile comise cu mare violenţă sesizate și constatate în anul 2015 reprezintă 0.20% din totalul infracţionalităţii sesizate, fiind înregistrate scăderi la toate infracţiunile care fac parte din această categorie.   

Criminalitatea contra patrimoniului:

Această categorie de infracţiuni înregistrează în 2015 o scădere cu 19,48% faţă de anul 2014.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, au fost înregistrate 15 dosare penale şi au fost  soluţionate 7,  în cadrul cărora au fost cercetate 23 de persoane.

Au fost recuperate 5 monede Koson din aur din Italia,Olanda, 5 stateri din aur de tip Koson din Polonia, Belgia,7 monede stater din aur de tip Lysimach din Germania, Spania, 2 tabulae din bronz, sustrase în 2002, conţinând legile municipale (Constituţia) oraşului Troesmis (com. Turcoaia, jud. Tulcea), estimate la peste 100.000 Euro, din Marea Britanie şi două loturi de podoabe dacice din argint, din Germania.

Criminalitatea economico – financiară

Pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economico-financiare, în anul 2015 au fost cercetare 541 de persoane.

Poliţiştii de investigare a fraudelor au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care 4 de amploare, cu percheziţii în 18 judeţe.

S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 58 de dosare complexe.

 

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

Comparativ cu anul 2014 infracţionalitatea stradală a înregistrat o scădere cu 4.32% faţă de anul 2014,  dintre acestea infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 9.76%, iar cele contra persoanei au scăzut cu 4.91%.

În 2015, în mediul rural, criminalitatea  a scăzut cu 11 %, comparativ cu anul 2014.

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în anul 2015,  efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune "SCUTUL PĂDURII 2015", pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 407 sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 5.715 metri cubi material lemnos, cu 1.981 metri cubi mai mult decât în 2014.

În urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 212 dosare penale şi au fost soluţionate 180.

 

Persoane urmărite

 

În cursul anului 2015 au fost identificate 191 de persoane urmărite naţional sau internaţional care posedau mandate de arestare preventivă sau de executare a pedepsei închisorii.

 

În cursul anului 2015, a fost dispusă măsura urmăririi naţionale faţă de 128 persoane, dintre care : 33 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea; 10 pentru sustragerea de la executarea unor mandate de arestare preventivă;  5 posesoare a unor mandate europene de arestare, emise de alte state;   3 posesoare a unor sentinţe penale; 77 de persoane dispărute.

 

De asemenea, în cursul anului 2015 au fost identificate 82 de persoane, din care 53 minori şi 29 majori, dispărute sau plecate voluntar de la domiciliu.  

 

La finalul anului 2015, în evidenţa IPJ Alba se aflau 117 persoane urmărite naţional (69 cu mandat de executare a pedepsei închisorii, 5 cu mandate de arestare preventivă, două cu mandat european de arestare, două cu sentinţe de internare în centre speciale de reeducare pentru minori şi 39 de persoane dispărute) din care 51 persoane urmărite şi la nivel international.

 

Supravegheri judiciare

În anul 2015 au fost înregistrate 174 persoane cu măsuri preventive dintre care 121 control judiciar și 53 arest la domiciliu şi au încetat 169 măsuri neprivative de libertate a controlului judiciar şi 50 de măsuri privative de libertate a arestului la domiciliu.

Au fost formulate, către instanţele competente, 32 de sesizări privind încălcarea obligaţiilor stabilite inculpaţilor, iar în 12 cazuri măsura iniţială dispusă a fost înlocuită cu o măsură preventivă mai gravă.

 

 Apeluri de urgenţă 112

În scopul prevenirii unor evenimente grave, poliţiştii au intervenit pentru soluţionarea unui număr foarte mare de evenimente sesizate prin SNUAU 112, în peste 91% din cazuri intervenţia fiind realizată sub 15 minute.  

 

Siguranţa traficului rutier

 

La nivelul judeţului Alba, au fost organizate acţiuni punctuale privind principalele cauze generatoare de accidente grave de circulaţie, respectiv combaterea încălcării regimului legal de viteză, indisciplina pietonală, neacordarea priorităţii pietonilor  şi depăşirea neregulamentară.        

Prin acţiunile organizate şi desfăşurate de către efectivele de poliţie rutieră, cât şi prin activităţile zilnice de constatare şi sancţionare a abaterilor la regulile de circulaţie, în perioada analizată s-a înregistrat reducerea numărului accidentelor grave de circulație (-2), a persoanelor rănite grav (-12), a persoanelor rănite ușor (-16) dar s-a înregistrat o creștere a numărului persoanelor decedate (+11).

 

În mediul urban s-au produs 65 accidente grave de circulaţie soldate cu decesul a 9 persoane, rănirea gravă a 61  persoane şi rănirea uşoară a 21 persoane.

 

Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor, depăşirea  neregulamentară şi neacordarea de prioritate vehiculelor.

S-au aplicat 48.565 contravenţii, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 21.848  contravenţii, din care 127 cu viteza de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 2.261permise de conducere şi au fost retrase 1.414 certificate de înmatriculare.

Efectivele de poliţie rutieră au ridicat în vederea confiscării material lemnos, fier, cupru, ţigări şi alte bunuri, în valoare totală de  52.831lei.

 

Şi în anul 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a realizat o cooperare foarte bună cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, S.R.I. - Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Agenția Județeană a Finanțelor Publice Alba, Biroul Vamal de Interior Alba, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – Inspectoratul Silvic Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

 

Obiectivul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru anul 2016, rămâne creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor.